1890 – Kulttuuriväkeä ja varietee-viihdettä
Kosmopoliittisuus ja laatu leimasivat Hotelli Kämpin viihdetarjontaa, joka oli osa eurooppalaisen luksushotellin identiteettiä. Hotelli Kämpistä tuli jo 1890-luvulla Helsingin johtava viihde-estradi, jonka esiintymislavalla nähtiin vain parasta. Tavoitteena oli saada hotelliyrityksestä kannattava, ja esikuvat tulivat Euroopan suurkaupungeista.
Soitannollisia illallisia järjestettiin jo Carl Kämpin aikaan ja listalla oli aikakaudelle tyypillistä musiikkia, kuten säilyneistä ohjelmalehtisistä selviää. Asiakkaiden ruokailuhetkiä herkistettiin kevyellä klassisella musiikilla esittämällä muun muassa Rossinin, Bachin, Gounodin ja Wagnerin kappaleita. Ne olivat usein torvisoittoa, oopperoiden alkusoittoja, romansseja, marsseja tai laulelmia.
Suurkaupunkielämään kuului varieteen nousukausi, ja Carl Kämp oli alan edelläkävijä Helsingissä. Viihdekeskus Kämpistä tuli 1890-luvulla, kun Ylä-Kämpiin tuotettiin koti- ja ulkomaisten artistien esittämiä hilpeitä laulu-, tanssi- ja musiikkiesityksiä.
Varieteenäytännöt toisen kerroksen ravintolasalissa – Ylä-Kämpissä – saavuttivat heti suuren suosion ja lukuisat muut ravintolat seurasivat Kämpin mallia. Musiikki-, viihde- ja varietee-esitykset vetivät Kluuvikadun juhlatiloihin väkeä vuosien ajan. Kuten nykyäänkin, esityksiä mainostettiin, niistä kirjoitettiin ja niitä arvosteltiin lehdissä. Sana levisi nopeasti, ja suositut esitykset pyörivät täysille saleille viikkokausia. Varietee, siinä muodossa kuin se saapui Suomeen, oli laimennettu versio Euroopassa suosioon nousseesta taiteellisesta kabareesta, johon yhdistyi rahvaankulttuuria, musiikkia ja näyttämöviihdettä.
Tarinat ovat koottu Laura Kolben kirjasta Kämp – Hotelli ja sen kaupunki (2015). Osta oma kirjasi hotellin vastaanotosta.